maandag 18 mei 2009

Hoe is Hiphop in Amerika ontstaan?

DJ Kool Herc (Photo by Flowizm)


In Amerika ontstond hiphop rond midden jaren ’70 in de New Yorkse wijk, The Bronx. De Jamaicaanse Discjockey DJ Kool Herc mixte op zijn blockparties* discoplaatjes aan elkaar, hij herhaalde de breaks en de vette breaks. De MC rapte over deze ontstane mix en zweepte het publiek op.

Amerikaanse kansloze (meestal zwarte) jongeren uit achterbuurten als the Bronx, Queens en Brooklyn vonden via hiphop een nieuwe uitingsvorm. Zo konden ze via raps vertellen wat ze voelden of over hun leven in de Amerikaanse getto’s. Vaak vormden jongeren samen een posse* om alle ellende beter aan te kunnen. Omdat ze geen geld voor instrumenten hadden, maakten ze gebruik van ghettoblasters of human beatbox. De gewelddadige omgeving waarin de jongeren opgroeiden werd de inspiratiebron voor de teksten die in rapvorm werden gebracht.

Samen met het breakdancen, spuiten van graffiti en skaten is de rapmuziek een soort uitlaadklep voor de zwarte samenleving in de getto’s. Ook al is niet iedereen blij met de HipHopgangs die door deze nieuwe subcultuur ontstaan, het is in ieder geval een beter alternatief voor de jongeren dan drugsdealen of in de prostitutie werken.



*
Blockparties = Wijkfeesten
Posse = Groep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten